A pszichodrámáról

"A pszichodráma az a módszer, amely a lélek valóságát cselekvéssel tárja fel..." (Jacob Levy Moreno)

A Bukarestben született J. L. Moreno a 20. század első felében alkotja meg a pszichodráma módszerét, amelynek felhasználási területe nagyon széles: önismeret, szervezetfejlesztés, konfliktuskezelés, oktatás, képzés és természetesen terápiás indikációban is.  Alkalmazható önmagában vagy más módszerekkel is kombinálva.

A dráma középpontjában az akció, a cselekvés áll, amely által a 'pszichodráma színpadán' (a 'többletvalóságban') a belső lelki tartalmak, élmények, érzések, konfliktusok bemutatásra kerülnek. Itt lehetőség nyílik olyan dolgokra, amelyekre az életben már nem kerülhet sor, például elbúcsúzhatunk egy halottunktól, vagy megélhetünk olyan eseményt, amelyre sohasem lesz lehetőségünk valamilyen okból, de eljátszhatunk jövőbeli szituációt, vagy az aktuálisan sürgető konfliktusunkra is ránézhetünk.

Mindehhez nem kell semmilyen színészi képesség, csak nyitottság, dolgozni akarás és őszinteség.

A pszichodráma elsősorban csoportos módszer, mert a csoport olyan többletet ad, amely plusz erőforrást jelenthet a csoporttagok számára. Itt megélheted, hogy nem vagy egyedül a nehézségeiddel, mások is küzdenek hasonló problémákkal, itt elfogadnak és nem címkéznek Téged. Itt nem tanácsokat adnak a csoporttagok egymásnak, hanem az érzéseiken keresztül kapcsolódnak egymáshoz, a csoport megtart és megvéd


"Kettőnk találkozása: szemtől szemben, egymásnak arccal.

És ha már közel vagyunk,

kölcsönveszem szemedet,

hogy az enyém helyébe tegyem,

kölcsönveszed szememet,

hogy a tiéd helyébe tedd,

és akkor Én a Te szemeddel foglak látni téged,

és Te az Én szememmel fogsz látni engem." (J. L. Moreno)

A csoportban:

... ránézhetsz egy szituációra több szemszögből, ezáltal jobban megértheted a másik ember viselkedését és szempontjait, illetve a saját működési módodat is.

... visszajelzést kapsz arról, hogyan működsz egy kisebb közösségben és ezáltal egy mintát kapsz arról, hogyan is működhetsz a kapcsolataidban 'odakint a világban'. 

... következmények nélkül kipróbálhatsz új cselekvési mintákat, amelyekhez ezután a hétköznapokban is könnyebben vissza tudsz majd nyúlni. 

Ha még vannak kérdéseid a módszerről, akkor részletesebben olvashatsz itt: https://www.pszichodrama.hu/a-pszichodramarol

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el